ZEEWOLDE - Twee mannen uit Zeewolde die vorig jaar een plaatsgenoot gijzelden en mishandelden zijn veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. In een bos in Zeewolde is het slachtoffer mishandeld en moest hij toezeggen dat hij de twee mannen geld zou geven.

Tegen hoofd geschopt
Het duo haalde het slachtoffer bij hem thuis op. In eerste instantie werd gestopt bij de ex-partner van het slachtoffer, maar zij was niet thuis. Daarna zijn ze naar een bos bij de golfbaan in Zeewolde gereden. Al in het bestelbusje is het slachtoffer mishandeld. Eenmaal bij het bos is het hij uit de bus gesleurd en tegen de grond geslagen. Terwijl hij op de grond lag is hij door beide mannen tegen zijn hoofd getrapt. Het slachtoffer moest toezeggen dat hij 1.500,- euro zou geven. Pas na die toezegging stopten de mannen met het schoppen en slaan. Thuis vertelde de man het verhaal aan zijn ouders. Enige tijd later overhandigde de man het geld in een enveloppe aan één van de daders.

Enveloppe met geld
Volgens de mannen was het een gezellige autorit op 27 mei vorig jaar, hebben ze een sigaretje gerookt en werd rustig gesproken over ontstane misverstanden. De rechtbank gelooft dit niet. Het slachtoffer verklaarde consistent over de kern van wat er die avond is gebeurd. Daarnaast zijn er verschillende getuigenverklaringen die het verhaal van het slachtoffer ondersteunen. Zo vertelden zijn ouders dat hij in de war, overstuur en gewond thuiskwam die avond. Ook een collega viel het op dat de man verwondingen had. Tegen hen vertelde hij dat hij in een bos is mishandeld. Ook is thuis bij één van de belagers 1.500,- euro gevonden in een enveloppe, met daarop een vingerafdruk van de moeder van het slachtoffer. Naast de vrijheidsberoving, mishandeling en afpersing van het geld maakte het duo zich ook schuldig aan andere strafbare feiten. Zo was de 19-jarige man betrokken bij drugshandel. De 23-jarige Zeewoldenaar mishandelde vorig jaar een andere man door hem met een lachgascilinder tegen het hoofd te slaan.

Strafmaat
Uit het dossier blijkt dat beide mannen zich in een milieu bevonden waarin criminaliteit aan de orde van de dag was. Zij waanden zich daarin onaantastbaar. Dat blijkt bijvoorbeeld uit afgeluisterde gesprekken, daarin zeggen ze dingen als: ‘die durft toch niet te verklaren’. De gijzeling en mishandeling moeten voor het slachtoffer bijzonder beangstigend zijn geweest. De mannen hebben bij het slachtoffer psychisch en lichamelijk hun sporen achtergelaten. Daarnaast is het niet voor het eerst dat het duo zich schuldig maakt aan strafbare feiten. Volgens deskundigen kampen ze allebei met stoornissen. Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Ook weegt de rechtbank mee dat de mannen geen opening van zaken gaven. Dat de straf lager uitvalt dan de eis komt onder andere doordat de rechtbank de feiten anders weegt dan de officier van justitie én niet alle feiten waarvan ze werden verdacht bewezen zijn. Als onderdeel van de voorwaardelijke straf legt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden op. Zo moeten ze zich laten behandelen voor hun stoornis en moeten ze zich melden bij de reclassering. Ook moeten ze het slachtoffer een schadevergoeding betalen.