ZEEWOLDE - In het onderzoek naar de poging liquidatie op 5 oktober in Zeewolde zijn drie verdachten aangehouden. Het gaat om Poolse mannen van 26, 30 en 35 jaar. Twee van hen zijn aangehouden op 30 november vorig jaar. De derde verdachte is op 18 januari aangehouden. De rechtbank heeft het voorarrest van alle verdachten tot de zitting van 8 maart verlengd.

De drie mannen worden verdacht van poging moord, het voorhanden hebben van een automatisch vuurwapen en diefstal of heling van verschillende voertuigen. De schietpartij vond plaats op dinsdag 5 oktober in de ochtend, in de Kerkstraat in Zeewolde. Het slachtoffer raakte ernstig gewond aan zijn been. Hij wenste geen aangifte te doen. Ook raakten twee auto’s beschadigd. De schutter reed daarna weg op een rode motor bestuurd door een medeverdachte.

De politie startte daarna een uitgebreid onderzoek. De motor, verbrande kleding, het wapen en andere spullen werden gevonden in Lelystad en de identiteit van de bestuurder van de vluchtmotor kon worden vastgesteld. Op 30 november werden de eerste twee verdachten aangehouden. De 26-jarige verdachte werd aangehouden toen hij tijdelijk werd vrijgelaten uit het Huis van Bewaring waar hij zat voor een ander geweldsfeit. De 30-jarige man werd aangehouden toen de auto waarin hij reed, een in Duitsland gestolen BMW, werd gesignaleerd door de politie. Na een achtervolging slaagde de politie erin hem te doen stoppen. De derde verdachte werd op 18 januari van dit jaar aangehouden in een woning in Den Haag.

Het onderzoek door de politie is nog niet afgerond. Wel is al duidelijke dat zowel verdachten als slachtoffer uit Polen afkomstig zijn en vermoedelijk een conflict hadden. Het onderzoek wordt nu voortgezet. De zaak zal voor het eerst op zitting komen op dinsdag 8 maart om 14.30 uur; dit betreft een pro forma zitting.