ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland dagvaardt woensdag 10 februari elf verdachten voor de politierechters van de rechtbanken in Gelderland en Overijssel vanwege ongeregeldheden rond de avondklok.

Het gaat om verdachten die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan onder meer opruiing, bedreiging en geweld tegen politieagenten. In de meeste zaken is sprake van opruiing via sociale media. In Arnhem zullen zes verdachten terecht staan, in Zutphen vier en in Almelo één.

Van de zes personen die in Arnhem voor de rechter moeten verschijnen, zijn er twee minderjarig. Hun zaak wordt, zoals gebruikelijk bij minderjarigen, achter gesloten deuren behandeld.

De elf verdachten zijn in de leeftijd van 15 tot en met 43 jaar. Ze komen uit Hedel, Nijmegen, Neede, Zeewolde, Harderwijk, Winterswijk en gemeenten Losser, Buren en Nunspeet. De feiten waarvoor zij terecht staan zijn gepleegd tussen 21 en 29 januari in onder meer Hedel, Malden, Neede, Harderwijk, Arnhem, Winterswijk, Tiel en Hengelo (Overijssel).

De eerste zaak die verband houdt met de ongeregeldheden rond de avondklok in Oost-Nederland is woensdag 3 februari behandeld in Zwolle. Daar kreeg een 20-jarige man uit Zwolle een celstraf opgelegd van 6 weken waarvan 4 weken voorwaardelijk voor het gooien van een flesje in de richting van een politieauto tijdens ongeregeldheden in Zwolle. Het OM had 2 maanden celstraf geëist waarvan 1 maand voorwaardelijk.

Het OM heeft meteen na invoering van de avondklok en de ongeregeldheden die daarop volgden, aangekondigd stevige straffen te zullen eisen tegen verdachten die de avondklok aangrijpen voor het plegen van strafbare feiten, en in het bijzonder voor het plegen van geweld tegen hulpverleners zoals politieagenten.