ZEEWOLDE - De NVWA-IOD (Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA) heeft in de afgelopen twee weken in totaal 5 verdachten aangehouden op verdenking van het willens en wetens verhandelen van schadelijke potjes met kruiden en specerijen. Zij zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter commissaris in Zwolle en in bewaring gesteld voor de maximale termijn van 14 dagen.


Vorige week vrijdag waarschuwde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het gebruik van een aantal glazen strooiers met kruiden en specerijen van het merk Verstegen. De producent had deze potjes vorig jaar maart van de markt gehaald. Omdat er mogelijk glasdeeltjes los konden komen van de bovenrand onder de dop kon gebruik van deze strooiers namelijk leiden tot gezondheidsschade. Een bedrijf in Zeewolde zou de partij hebben vernietigd. Uit onderzoek blijkt dat deze specifieke partij potjes niet is vernietigd, maar opnieuw op de markt is gebracht. Dit gebeurde zonder medeweten van de producent.

De NVWA-IOD startte een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. Inmiddels hebben rechercheurs twee bedrijfslocaties in Zaltbommel en Zeewolde doorzocht.

De NVWA heeft daardoor het grootste deel van de illegaal verspreidde partij kunnen traceren. De getraceerde producten zijn in beslag genomen, zodat deze nu effectief uit de handel zijn gehaald.