NEDERLAND - Na het nog warme en zonnige weekend zie we komend weekend een heel ander beeld in de weersvoorspellingen. Het wordt ronduit wisselvallig, waarbij het soms zelfs even onstuimig kan zijn.


Zondag in de ochtend trekken er enkele buien over het land die in de nacht zijn ontstaan. In de loop van de ochtend wordt het droog met 's middags ook ruimte voor de zon. Het is vrij zwoel voor de tijd van het jaar met 20 graden in het noordwesten, 22 à 23 in het midden van het land en lokaal 26 graden in het zuidoosten. De wind draait van het noordoosten naar het zuidoosten en is zwak tot matig van kracht, windkracht 1 tot 3.

In de nacht naar maandag neemt de kans op (onweers)buien weer toe en die kunnen soms flink uitpakken met kans op veel regen in korte tijd en windstoten. Ook overdag trekken een aantal regen- en onweersbuien over het land, maar tussendoor zijn er zeker ook droge perioden met ruimte voor de zon. Het wordt dan nog 22 graden aan zee tot lokaal 25 graden in het binnenland.

Komende dinsdag is het Prinsjesdag en dit jaar komt de paraplu waarschijnlijk goed van pas. Verspreid over het land komen enkele buien voor. Mogelijk met een klap onweer. De temperatuur valt met 18 tot 20 graden een stuk lager uit dan voorgaande dagen. Desondanks zijn dit hele gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. De wind is nadrukkelijk aanwezig en in de loop van de avond kan het langdurig gaan regenen.

Ook woensdag staat er een matige tot aan de kust (vrij) krachtige zuidwestenwind, 3-6 Bft waarbij het mogelijk wel grotendeels droog blijft en de temperatuur net boven de twintig graden zal uitkomen. Dat geldt ook voor donderdag, de dag dat de herfst officieel ingaat, al lijkt de buienkans weer iets te vergroten.

Vrijdag en in het weekend blijft het wisselvallig met dagelijks kans op buien of regengebieden die over ons land trekken met af en toe wat zon. Waarschijnlijk neemt de wind wel iets in kracht af en zal de temperatuur onder de twintig graden dalen.