ZEEWOLDE - In het Randmeergebied zijn de afgelopen weken dode (water)vogels aangetroffen. Ook bij de kokmeeuwenkolonie op de steel van het Tulpeiland (in het Wolderwijd) zijn vorige week helaas ongeveer 100 dode kokmeeuwen aangetroffen en weggehaald. De gemeente gaat ervan uit dat vogelgriep de oorzaak is. Dutch Wildlife Health Centre onderzoekt de vogels en geeft daar binnen ongeveer 2 weken uitsluitsel over. De kokmeeuwenkolonie bij Tulpeiland bestaat uit ca. 800 nesten.


Raak dode of zieke dieren niet aan

Vogelgriep is erg besmettelijk. De gemeente adviseert u dringend om dode of zieke dieren niet aan te raken. Zorg ook dat uw huisdieren dode of zieke vogels niet aan kunnen raken. Houd in de buurt van de Randmeren uw hond aan de lijn.

Dagelijks onderzoek van het gebied

De strandbeheerders onderzoeken de stranden dagelijks en ruimen dode dieren op. Een ecoloog onderzoekt tweemaal per week met een boot de steel van de Tulp en andere delen van de Tulp op dode (en zieke) dieren. Deze worden opgehaald en zo verwerkt dat ze geen risico meer vormen voor mens en dier.

Melden bij de gemeente

Ziet u een dode of gewonde vogel; meld dat dan bij de gemeente Zeewolde. De wijkbeheerder haalt de vogel dan op. U kunt online een melding maken via de deze website U kunt ook mailen naar info@zeewolde.nl of bellen met 036 522 9522.