SWIFTERBANT - Natuurgebied de Kamperhoek van Het Flevo-landschap heeft onlangs een flinke upgrade gekregen. Het moeras in het gebied is nu vitaler en natter en bezoekers kunnen de natuur beter beleven. Om dit te vieren is er op 27 april een excursie in het gebied.

Door een nieuwe uitkijkbult is de Kamperhoek voor bezoekers nu beter te overzien. Zodra de bodem minder nat is, volgt nog een nieuw vogelkijkscherm. De ingrepen aan het moeras waren nodig om de aantallen moerasbroedvogels en libellen te behouden voor de toekomst. Nu de lente is begonnen, ontwaakt het gebied en klinkt er een indrukwekkende kakofonie van vogelgeluiden.

Bijzondere ligging
De Kamperhoek is een relatief klein, maar veelzijdig en belangrijk natuurgebied. Dat komt vooral door de bijzondere ligging. Het gebied ligt als een soort schiereiland op het snijpunt van het IJssel- en Ketelmeer aan de voet van de Ketelbrug bij Swifterbant. Door de ligging gebruiken veel (trek)vogels en insecten het gebied als pleisterplaats om te foerageren en uit te rusten. De Kamperhoek is dan ook niet voor niets een begrip onder natuur- en vogelliefhebbers.

Eerste natuurgebied
De Kamperhoek bestaat uit moeras, bos, nat grasland en een plas. Het is een gebied waar vele soorten dieren en planten zich thuisvoelen. Het was ooit een zanddepot voor de aanleg van de A6 en daarna het eerste, door de RIJP aangelegde natuurgebied in Flevoland.

Ontdek zelf de vernieuwde Kamperhoek
Een deel van de Kamperhoek is afgesloten voor publiek om broedvogels rust te gunnen. Het Flevo-landschap organiseert er heel incidenteel excursies onder leiding van een gids. Op zaterdag 27 april a.s. kun jij een van de gelukkigen zijn. Dan neemt de gids een selecte groep bezoekers mee naar de grote aalscholverkolonie en vertelt hij over het gebied, de upgrade van het moeras en de alom aanwezige voorjaarszangers. De excursie begint om 07.00 uur en duurt tot 09.00 uur. Aanmelden kan via www.flevo-landschap.nl/activiteiten