DOETINCHEM - Almere City FC heeft een gelijkspel uit het vuur gesleept op De Vijverberg tegen De Graafschap. De ploeg van Robert Molenaar houdt de thuisploeg op 0-0 en snoept daarmee voor het eerst dit seizoen punten af van de Achterhoekers in eigen huis.

Een 0-0 gelijkspel bij De Graafschap; dat is een score waar je normaal voor tekent op De Vijverberg. Maar diep in blessuretijd, bij die brilstand, mist Almere City FC aanvaller Shayon Harrison een opgelegde kans op de drie punten. De bank veert op en vloekt. Wat had die treffer de boel op stelten kunnen zetten.

Het gelijke spel is uiteindelijk terecht. Het verhaal in Doetinchem kent twee gezichten. Almere City FC opent de eerste helft met veel bravoure, vastberaden om de nare nasmaak van het laatste bezoek aan het sfeervolle stadion (in mei 2018) weg te spoelen. De ploeg uit Flevoland heeft het overgrote deel van het eerste bedrijf de controle over het spel en krijgt een aantal grote kansen.

152 vocale uitsupporters zien hoe de run op het doel van keeper Jurjus wordt geopend door Nick Venema. Met een vrije trap van een metertje of dertig zorgt hij voor het eerste hachelijke moment voor de thuisploeg. Jurjus vliegt net op tijd naar de bovenhoek om een vroege achterstand te voorkomen, een kunstje dat hij in de eerste helft moet herhalen op een schitterende volley van Mees Kaandorp en een laag schot van Bram van Vlerken. Tussen die doelpogingen door is het bovendien Shayon Harrison die een kopbal uit een corner maar rakelings langs het doel ziet suizen.

Stef Nijland laat echter zien dat Almere City FC in Doetinchem wel op de hoede moet blijven. Als een duveltje uit een doosje duikt hij drie keer op voor keeper Smits. Het thuispubliek veert op als hij tien minuten voor rust een schot uiteen ziet spatten op de lat. Een minuut voor rust is het publiek minder blij als Nijland een vrije schietkans verbrast met een zacht schuivertje.

Ook de derde inzet van Nijland telt De Vijverberg al, maar hij vergeet vijf minuten na rust een hoek uit te kiezen. Het is in die fase dat Almere City FC de kluts kwijt lijkt en niets meer doet herinneren aan die sterke eerste helft. De ploeg heeft moeite de Achterhoekers van zich af te houden en moet zelfs een penalty vrezen wanneer Radinio Balker op de voet van Nijland gaat staan. Arbiter Bax wuift het voorval echter weg, tot grote opluchting van alles met een rood hart.

Joshua Smits laat in de resterende minuten opnieuw zien dat hij een belangrijke pilaar is onder dit Almere City FC. Hoewel het merendeel van de spelers van De Graafschap het vizier deze dag verkeerd heeft afgesteld, moet Smits nog een paar keer zijn bloedvorm laten zien. Dat laatste blijkt als Hamdaoui voor de boomlange keeper opduikt en deze met een katachtige reflex de bal tot zijn prooi maakt.

De laatste minuten is er toch nog een sprankje hoop dat City de drie punten mee de nieuwe Connexxion spelersbus in mag nemen. Bewijs daarvan is de mooie aanval over rechts die op de schoen van Shayon Harrison eindigt. Zijn snelle voetreflex doet Jurjus echter niet zwichten. Ook in de 93e minuut is een grote kans niet aan de Engelsman besteed. De Graafschap – Almere City FC eindigt hierdoor waarmee het begon.